A rosttalan étrend következményei

Szerző:

A rostok szerepe az étrendben manapság egyre inkább a figyelem középpontjába került. Noha a rostok emészthetetlenek számunkra, számos egészségügyi előnyük miatt elengedhetetlen részei az étkezésünknek. Az emberi emésztőrendszer nem képes feldolgozni a rostokat, de azok mégis létfontosságú szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében.

Mi is a rost? A szénhidrátok azon csoportja, amit nem tudunk megemészteni. A rost molekulákat az emésztőredszerünk nem tudja feldolgozni, emésztetlenül haladnak át a szervezeten.

Miért lett központi kérdés étkezésünk során a rost, hiszen meg sem tudjuk emészteni?

Gyerekkoromban anyukám mindig azt mondta, hogy a csirkéknek fontos, hogy néhány kavicsot is megegyenek, mert az jót tesz az emésztésüknek.

Valahogy így működhetünk, mi is a rostokkal. Nem dolgozza fel a szervezet, viszont hosszú a felsorolás, ahol érezhetjük a rostok pozitív hatását.

Egy rosttalan étrend számos egészségügyi problémához vezethet:

1. **Emésztési problémák**: A leggyakoribb következmény a székrekedés, mivel a rostok segítik a bélmozgást és a székletürítést. A rostban gazdag ételek hiánya lassíthatja az emésztési folyamatot.

2. **Súlygyarapodás**: A rostos élelmiszerek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, de telítettebbé is tesznek minket. Rosthiány esetén könnyebben túlehetjük magunkat, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

3. **Megnövekedett kockázat krónikus betegségekre**: A rostban gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákfajták, például a vastagbélrák kockázatát. A rostok hiánya pedig fokozhatja ezen betegségek kockázatát.

4. **Bélflóra egyensúlyának felborulása**: A rostok táplálják a bélmikrobiomot, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a tápanyagok felszívódásában. Rosthiány esetén a bélflóra egyensúlya felborulhat, ami további egészségi problémákat okozhat.

  A jelenlegi kutatások szerint a napi minimális rostbevitel életkortól, nemtől függően 10-50 g között.

A legtöbb ajánlásban azt találjuk, hogy a rost mennyiségét nem lehet túlzásba vinni, ezért felső határról nem is beszélünk.

Hogyan számolhatunk, hogy megfelelő mennyiségű rostot fogyasszunk?

–         Az egyik lehetőség, hogy minden étkezésnél pontosan lemérjük, miből mennyit ettünk, aztán a nap végén szépen összeadjuk, és ha hiányzik még pár gramm, akkor pótoljuk.

–          A másik lehetőség, hogy megpróbáljuk érzésre eldönteni, hogy mennyire van szükségünk:

o   ha csak megközelítő számítást akarunk végezni, akkor a nyers gyümölcs 1-2 %-a, a zöldségek 4-5%-a, a gabonafélék, hüvelyesek 15-20%-a rost. (Ez egy nagyon átlagos mennyiség, de a mindennapokban egy egészséges egyén számára kielégítő ellenőrzésnek)

táblázat, de nem tudom beilleszteni- megosztom veled az eredeti dokumentumot.

 Ez alapján a napi rost mennyiség megfelelő, azonban arról még nem beszéltünk, hogy a sokféle rost közül melyikből mennyire van szükségünk? Egyáltalán fontos-e, hogy milyen rostot fogyasztunk? A válasz egyértelműen: Igen.

Ha nem akarunk túlságosan belemerülni a táplálékok összetételébe, akkor is érezzük, hogy jó volna, ha lenne valami kapaszkodó, ami alapján el tudom dönteni, hogy megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű az elfogyasztott rost. 

Erre megint két lehetőségünk van (bár én szívesen kombinálom a két megoldást): az egyik, hogy nem próbálom kideríteni, hogy mi is van a tányéromon, hanem étrendkiegészítőt vásárolok és akkor pontosan tudom, hogy mi az, amit bevittem a szervezetbe. 

A másik lehetőség, hogy tudatosan megtervezzem az étkezéseim, és arra törekszem, hogy minél többféle – lehetőleg jó minőségű – élelmiszert fogyasszak és abból a szervezetem majd kiveszi azt, amire szüksége van.

Elmondhatjuk, hogy rostra a mindennapi étkezéseink során szükség van.

A rost egy összefoglaló neve annak a sokféle vegyületnek, ami ugyan szükséges testünk egészséges működése szempontjából, de nem használjuk fel, mint a többi tápanyagot, hanem kifejtve jótékony hatását, változatlan állapotban távozik a szervezetből.

Azt hiszem mindenképpen bizonyítottnak tekinthetjük, hogy a rostok olyan fontos szerepet töltenek be az életünkben, hogy érdemes tudatosan megtervezni, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű rost kerüljön bevitelre.

Tervezz, számolj, egyél és légy egészséges és boldog!

hu_HU